Postad i: Ur mitt perspektiv

Går utvecklingen framåt eller bakåt?

Jag tycker många skriver och pratar om idag hur sporten går bakåt i utvecklingen, framförallt när det kommer till regler och hur vi behandlar våra hästar... Jag kan personligen hålla med om mycket av det, inte allt men om mycket. Vi vet nu att hästar mår bäst av rörelse, att de behöver social kontakt med andra hästar men ändå står hästar på box större delen av dygnets alla timmar och går sen i en egen hagen utan möjlighet till socialkontakt med andra hästar- de kanske ser andra men har ingen möjlighet till kontakt.

Tänk att det är mycket som förändrats bara de senaste åren med sporrar, spön, domare på framridningar, kandar/träns frågan osv. Jag ser heller inte alls lika ofta ryttare som "åker på en räckmacka" genom ett dressyrprogram med ett helhetsintryck som gör att man grimaserar. Det existerar fortfarande sådana ekipage, jag ljuger om jag säger något annat, men de premieras inte på samma sätt bara för de har en häst med stora gångarter för att ryttaren gräver med sina sporrar i sidan... I vanlig ordning finns det alltid undantag, men som sagt - personligen tycker jag det har blivit mycket bättre!

Något som jag däremot blir lite fundersam och ledsen över är att gapande, tandgnisslande inte ger mer avdrag än det gör. Det borde dels synas i det allmänna intrycket och i på avspändheten en häst som gapar och/eller gnisslar tänder är inte avspänd och det ska, enligt, mig ge avdrag. När jag för några år sedan var på en fortutbildning för ridlärare för en framgångsrik tränare så kom blad gapande upp i en diskussion. Enligt tränaren så visar hästar tydligen att de inte är redo för rörelsen när de gapar men tyvärr är det inget som domare gör avdrag för. I detta fallet gällde de ett ekipage som låg bland topp 3 i världen.. Sorgligt!

Något som däremot går framåt är kontroll av bett och nosgrimmor. Som jag förstår det så får även domare på lägre nivå kika in i hästens mun efter, eller innan ritten och ser så allt är okej. Med både bett och annat. De ska också bli bättre på att känna på nosgrimmor som idag kan sitta lite väl hårt i mitt tycke - fantastiskt tycker jag! Jag älskar att ridsporten går framåt när det gäller hästens välbefinnande.

Sen har vi det här med rollkur och stjälptyglar. Rollkür är inget som behövs för att bli framgångsrik i dressyr, den stretchar inte musklerna snarare tvärt om, det skadar musklerna genom överstretchning och benen i nacken skadas när de placeras i en position som det är skapta för.

Det finns en intressant sida om hur hästarnas hälsa påverkas av rollkür, läs gärna den. Den är skriven på engelska och du hittar den här. Ett annan intressant inlägg ang just hästars välfärd är Totilas. How a magnificent stallion become a poor creature. Som visar att vi inte har kommit så lång i utvecklingen och att det är hästarna som drabbas, inte ens Totilas- en av världen eller kanske till och med världens dyraste häst inte kommer undan.


Totilas hade otur att födas i en tid då man premierade rörelsemönster och träningsmetoder som är direkt skadliga för hästen. Att han dessutom hade en utstrålning, talang och ett psyke som tålde behandlingen gjorde inte saken bättre. Men hans kropp är precis skapt på amma sätt som alla andra miljoner hästar som lever och som någonsin levt, den är har inte förändrats och den klarade inte av behandlingen som den utsattes för. Ny forskning visar på att rollkür är stressande och att bara hålla hästar på stall och i paddock utvisar celldödvid blodprov. Jag hoppas att hans allt för tidiga död inte var för gäves utan medför stora förändringar för alla hästar och kanske framförallt för hästarna i de större klasserna.

I detta läget är det vårat uppdrag som ryttare att bestämma oss för vad som är okej, jag menar detta kan jag tänka mig långt ifrån alla som står kan stå emot om en person som man ser upp till gör det - men det finns andra metoder...

Men som sagt, nu kommer man inte komma undan med grus i skydden på en häst lika lätt, inte heller en hårdare spänd nosgrimma och jag tycker det är toppen! Ridsporten tar två steg fram, ett till tre steg bak och sen går det framåt igen. Jag tror att allt eftersom kommer man se fler och fler ekipage som belönas enbart för mjuk ridning och framförallt harmonin mellan ryttare och häst, även om det kan vara och alltid kommer innebära olika för vissa människor :)

Gillar

Kommentarer