Postad i: Ur mitt perspektiv

"Hästbranschen påverkar klimatet mer än inrikesflyget"

I våras kom ett nyhetsinslag om hästbranschen och dess påverkan på miljön. Inslaget kan ni se här.


Jag kan inte säga att jag är förvånad att hästbranschen har ett negativt avtryck på miljön för det är jag inte. Gå in på valfri facebook-grupp som handlar om hästar, utrustning och stall. Prylfixeringen är helt sjuk och jag haft själv varit där med 20- 30 schabrak till två hästar (schabraken ska dessutom helt ha matchande lindor till), 3-4 träns per häst(!), flera sadlar, täcken med olika tjocklek till olika ändamål. Någon nu, några år senare ibland tänker på och bara känner "varför?"

Som hästmänniska saknar jag en diskussion om hästarnas klimatpåverkan bland oss hästmänniskor. Jag har knappt sett några större diskussioner eller initiativ alls. Skulle någon skriva ett inlägg på valfri hästforum på facebook ang hästar och hästmänniskors klimatpåverkar så kommer kommentarer som "Vi är knappast ensamma om det och som svar, för att man vill" (ha sjukt mycket prylar till sin häst), "gäller nog alla sporter skulle jag tro. Är själv aktiv golfare och DÄR köper folk grejor!"

Jag själv försöker alltid tänka mig för. Jag rider ni mera för en tränare som skickar läxortill mig, så jag rider hemma i lugn och ro och filmar mina "prov". Jag försöker köra mina hästar så lite som möjligt till träningar. Hästarna äter hö som kommer från mina åkrar runt gården, dvs mer närproducerat än så går inte att få det. Åkrarna i sin tur gödslas väldigt lite och när de gödslas så är det med kogödsel från en bondgård här i byn. Sommarhagen är ett naturbete som på sin höjd bara betesputsas, de senaste 15 åren har det putsts en gång (förra sommaren) men har under tidigare år haft växelbete med får. Ev kraftfoder och mineraler är svenskproducerat men framförallt kraftfoder r något som jag försöker minimera och i stället ge mer grovfoder för både miljön men framförallt för hästens naturliga behov av att tugga. Inköp av nya saker försöker jag hålla till ett minimum, för både miljön och plånbokens skull men jag har säkert mer saker än jag egentligen behöver, speciellt nu när jag bara har två hästar.

Nu har jag inte läst forskningsstudien ang. hästarnas klimatpåverkan så jag vet inte vad det har kollat på men enligt inslaget så är det foder och transport som påverkar klimatet mest, och om jag förstår det mest så är travet den största boven i hästsporten där hästar kuskas land och rike runt för att de sedan ska springa onaturligt men en specialkonstruerad sulky som inte transporterar något. Själva sporten är säkert fantastiskt rolig för utövarna men tyvärr är travet stort inom spelbranschen där jag kan tänka mig att många lider av spelmissbruk som i sin tur leder till annat som i slutändan kan drabba samhället- till skillnad från fritidsridning där utövarna får motion och hälsofrämjande kontakt med djur och natur. Självklart är inte heller naturligt att hoppa en banan med 15-16 språng eller springa runt på en bana och "jaga bokstäver".

Jag hoppas på en nedskalningstrend. All den här konsumtionen, både i hästvärlden och den vanliga, är ohållbar och för det mesta helt onödig. Visst blir jag glad av prylen för stunden men helt ärligt så tycker jag att den lämnar en bitter eftersmak. Så jag köper enbart det jag behöver, framförallt försöker jag köpa begagnat i den mån det går- nästan allt hemma, förutom vår säng, är köpte eller fått begagnat. Vilket är bra för både miljön och plånboken.

Gillar

Kommentarer