Postad i: Ur mitt perspektiv

If you choose to eat meat - you love pets not animals

Kan man äta kött och använda läderprodukter och ändå älska djur? Det har jag funderat på i flera år, går det ens?

Jag älskar de flesta djur, enbart ormar jag helt undviker då jag tycker att de är förbaskat läskiga med sin muskulösa kropp. Jag ser mig som en djurvän och jag försöker se till alla djur som är i min omgivning ett toppen liv, oavsett om det är en katt som bara är på besök, en fågel som flyger in eller om det helt plötsligt kommer fram ett par kattungar- alla har kommit till världen, vissa för att någon inte har tagit sitt ansvar som djurägare (släppt ut okastrerade katter bla) och vissa för att arten överlevnad.

Jag har suttit hos veterinären och behövt ta det tuffa beslutet att låta katten somna in utan att fälla en enda tår. Den främsta anledningen till det är att jag vet att djuret lider och då har jag som skyldighet som ägare att få slut på lidandet även om det betyder att jag påskyndar döden, vilket jag ser som bättre för djuret och jag hoppas alla kan hålla med på den punkten!

Jag har inga problem att äta kött, troligtvis har min barndom bidragit på den biten. Jag är uppvuxen med att äta kött, sett min mamma så och mala kött, göra julkorvar, sett rådjur och älgar styckas. Jag har däremot inte varit med hela vägen från start till mål så att säga och jag vet inte om jag hade kunnat vara med där heller //

Mitt största mål med min köttkonsumtion är att köpa ekologiskt kött, som har slaktats och styckats på samma gård. Jag vill inte bidra till stressen som djur

Alla djur vi har hemma födds för att förr eller senare bli mat och jag kan med handen på hjärtat säga att jag hellre äter kött från en av våra egna djur än något som är köpt i affären för då vet jag precis hur den individen levt och mått etc plus då slipper individen åka till ett slakteri innan det avlivas. Sen kan jag säga att jag inte enbart äter kött från våra egna djur men allt kött som kommer in i mitt kök är svenskt men målet i framtiden är 100% hemslaktat kött.

Angående läder så för min del som äter kött så ser jag mer än gärna att man tar hand om hela djuret när man ändå avlivar det både för djurets skull men även för miljön. Sen är det ju precis som du nämt det material som är bäst för hästen på dagens marknad. Men att bara döda för skinnet eller andra exklusiva delar (typ mindre än 10% av djuret) och inte ta vara på hela djuret hade varit big no no för mig samt om det är hotade vilda arter. Så angående pannbandet är det ju då bättre med stingrocka om den faktan stämmer tycker jag!

Sen tycker jag att är man emot övervägande delen av all livsmedelsproduktionen med djur och användandet av läder så ska man också vara emot användandet av hästar för vårat intresse och att hålla djur instängda mot sin vilja i ett hus. För hur naturligt är det att vi sitter på ett djurs rygg och ”tvingar” dom att hoppa över brädor eller gör för dom ”onaturliga” rörelser? Precis som med lantbruksdjuren är katter, hundar, kaniner etc instängda hos oss, visst en ansvarig ägare tar ut sina djur på promenader flera gånger dagligen men i små skalig livsmedelsproduktion får djuren också komma ut, tyvärr går det inte att säga samma om den storskaliga produktionen som jag oxå kan känna måste bli bättre för djurens skull (men det är en helt annan diskussion då det krävs lite av oss konsumenter för att göra dom förbättringarna och då menar jag inte att sluta äta kött.). Bönderna har precis samma kärlek för djuren som du har för ditt sällskapsdjur för annars hade de inte drivit lantbruk och är väldigt måna om att djuren har det bra, i en storskalig produktion blir detta svårare för det är ju oerhört många fler individer men i dagens lantbruksvärld är man illa tvungen att expandera om man ska kunna enbart leva på lantbruket och inte ha ett vanligt jobb vid sidan om. Vart jag vill komma med detta är att alla djur vi håller antingen för livsmedelsproduktion eller som sällskapsdjur lever onaturligt men de får kärlek och omvårdnad och vi använder dom för vårt nöje! Enligt min åsikt ska man då avstå all form av djurhållning om man är emot livsmedelsproduktionen! Oavsett de två olika ”grenarna” finns det röthål där djur far illa och det gäller vid konsumtion av livsmedel från djur att göra val, köp inte kött i butik, köp det direkt från bonden! Då kan man både se hur djuren har det och man kan även påverka om man ser några i dina ögon brister.

Detta blev en extremt lång och något osammanhängande kommentar samt att jag svävar inväg från frågan (är sämst på att uttrycka mig i skrift), det finns så ofantligt mycket man kan diskutera och vrida och vända på kring detta ämnet men detta är ett axplock av mina tankar och åsikter kring frågan/ämnet

Gillar

Kommentarer