Postad i: Ur mitt perspektiv

Kill them with kindness

Folk slutar aldrig att förvåna. Jag har personer i min närhet som alltid gnäller på andra, det andra gör är aldrig bra, aldrig rätt, allt är alltid fel. Finns det något värre än såna människor?

Något som jag fått lära mig som bloggare och som hästmänniska är kill them with kindness fungerar allra bäst. Man kan ha olika åsikter, man kanske inte tycker samma sak-vilket är helt okej. Man måste låta folk komma till sak, få lyfta sina diskussioner ur sin synvinkel. Men när personer, online och irl, gnäller på precis allt och inte är det minsta konstruktiv så blir jag bara trött.

Jag har tyvärr några såna personer i mitt liv, inte privat som tur är. I normala fall så brukar jag bli flyförbannad när personer gnäller men jag har ändrat taktik. I will kill them with kindness. Det är ganska intressant att se hur personerna blir helt ställda, tappar ansiktet när jag kör den taktike, de vet inte hur de ska agera, innan har hen höja rösten och blivit lite arg som försvar och då har motparten (dvs jag i detta läget) gett mig. Men inte längre, nu kommer jag prata i normal pratton, le, stäcka lite extra på mig och stå på mig.

Just det där med kroppsspråk är extra intressant vid en diskussion. Om en person tittar ner, kryper ihop och tar fram axlarna så signalerar det att personen har underkastat sig men om personen sträcker på sig, tar bak axlarna och håller ögonkontakten så. Har man ett öppet kroppsspråk så framstår man som självsäker, trygg och tillgänglig. Fördelen med att anamma ett sådant kroppsspråk är att det också blir en självuppfyllande funktion - om du intar en hållning som signalerar självsäkerhet så kommer du efter en stund också att känna dig mer självsäker. Kryper man däremot ihop, lägga armarna i kors eller på annat sätt "skydda" kroppen så ger man signalen att man är rädd för att ta konflikter, svårt att nå med mera.

Jag som har jobbar som ridlärare/stallpersonal i olika stall tävlingsstall och på ridklubb, en ideell förening har fått träffa många typer enligt ovan. En gång så hamnade jag en in het diskussion med en person som har högre befogenheter än mig. Jag brukar normalt ge mig, allt för att slippa tjafs och dålig stämning men just denna dagen så var jag redan på dåligt humör, jag var trött efter att ha jobbat 10 dagar i rad och visste att jag hade rätt i frågan så jag sträckte på mig, pratade lugnt och sökte hela tiden ögonkontakt.

Normalt är alla personer runt denna människan ja-sägare, ingen tar en diskussion med hen eftersom hens blick skulle kunna döda någon, svart som natten med en lie ungefär. Jag valde att säga emot, jag var rak i mina svar, jag hade ren fakta men framförallt så hade jag en mjuk ton när jag svarade, trots att jag mer eller mindre kokade inombords samtidigt som jag bara ville ge mig. Jag minns så väl att jag sa till mig själv "håll kvar, Emma, släpp inte detta för du har rätt i det du säger. Håll kvar" Antagligen var jag den första människa någonsin som gjorde det och personen tappade ansiktet totalt och jag måste erkänna att det gjorde min dag och gör fortfarande, flera år senare. Sedan den dagen har personen aldrig gått på mig, aldrig varit otrevlig, allt för att jag valde att svara trevlig, utan att hugga på betet som personen ville.

Jag hade ett utvecklingssamtal/löneförhandling för flera år sedan med min då, före detta chef. Nu i efterhand är det intressant att tänka och studeras hans kroppsspråk, synd att jag inte tänkte på sånt då för då hade jag haft ett ordentligt övertag. När han pratade så stirrade han in i ens ögon, betonade visa, välvalda ord ordentligt och satt helt stilla. När jag däremot pratade så satt han och fipplade med sin klocka, satt och bläddrade i papper- ja, allt för att signalera att han inte var det minsta intresserad att höra mina argument för min lön med mera. Hade jag stärkt på mig, höjt tonen pytte lite så hade jag gett intrycker att jag är självsäker och att jag står på mig.

Jag var på ett möte med en psykolog för några år sedan. Jag behövde hjälp hur jag skulle bete mig med personen som jag upplevde växte av negativ energi, som försökte få mig på dåligt humör för att kunna "äta" energin och växa. Jag fick tipset att ta ett par djupa andetag innan jag svarade, öppna upp min framsida, sträcka lite extra på mig- allt för att visa att jag inte tar emot eller sänder iväg negativ energi och det fungerade och fungerar fortfarande. Ett litet tips från mig till er :) Kill them with kindness!

Gillar

Kommentarer