Postad i: Ur mitt perspektiv

Kriterier och värderingar

Jag har suttit och klurat över ett litet fenomen inom hästvärlden. Det är vanligt vid exempelvis utrustningsfrågor, bl.a. bett, att ryttare/ägare/tränare osv säger "För det gillar min häst bäst", "min häst trivs så" eller den mindre trevliga formuleringen "den går bäst på det". Känner ni igen det?

För att dra ett exempel på hur jag tänker; hästen har en tendens till att kasta med huvudet och ryttaren upplever att hästen blir hård i munnen om den går med ett tredelat bett. Ryttaren väljer då att byta till ett betsla upp, då blir hästen plötsligt mjuk i handen och kastar mindre med huvudet. Just det här med "min häst trivs med bettet/huvudlaget" för att hästen har upphört eller minskat med ett, för ryttare, oönskat beteende blir en succé för ryttaren men för hästen kanske det var att det nya, skarpare bettet var för starkt för att den skulle fortsätta protestera mot handen/spänningar i kroppen/ obalans från ryttaren osv.

Det är allt för sällan som man frågar sig varför hästen gör detta beteende från första början. Oftast är det "hästen trivs" med att man betslat upp. Att som ryttare säga att hästen trivs bäst på bettet/huvudlaget en projicering av sina egna värderingar på hästen. Dvs hästen slutade med ett beteende jag inte gillar vilket måste betyda att hästen är tillfreds med sin utrustning, istället för att ta sig en funderare på varför hästen gjorde som den gjorde.

Jag ser och jag tror att ni också gör det, det här resonemanget ganska ofta, och just särskilt kring bett/huvudlag. Det får mig att fundera kring vad det egentligen är vi tittar på när vi hävdar att vår häst trivs med någonting eller gillar någonting i utrustningsväg. Jag själv tittar på öronspelet, höjd på hals, vilken del av halsens muskulatur som är aktiv, eventuellt skrapande med framben, gapande, överdrivet tuggande eller gapande, ögon, känslan hästen ger mig och hur lätt den kommer till avslappning efter att ha uppvisat ett för mig avvikande beteende.


Jag önskar att ryttare börjar reflektera mera över sin egna det i eventuella problem. Har man en dåligt utbildad hand så spelar det ingen roll vilket bett i världen man stoppar i munnen på hästen.

Gillar

Kommentarer