Postad i: Ur mitt perspektiv

När blev det ok att våldföra sig på sin häst?

Någon här som missat bilderna på Edward Gal när han trimmar Undercover under EM? Det har varit otroligt lite skriverier, nästan ingenting alls om det och jag förstår inte varför det döljs? Detta är inga ögonblicksbilder utan det finns ca 40 bilder från ett och samma ridpass, i olika moment där Undercover går i rollkur. Varför väljer hästtidningarna i Sverige att inte skriva något om detta?
Jag hatar att kolla på dressyrtävlingar, även de låga klasserna. Den dressyren vi ser idag är rena tortyren, hästarna försöker göra allt deras ryttare ber dem om men när det tar stopp så tar ryttaren till våld och bryter ner hästen, sakta men säkert - allt för att få några futtiga extra procent.

Förr handlade dressyren om rörelserna, nacken var högsta punkten, och ryggen var höjd. Nu är det bensprattel, taktfel, hängande rygg och halsen har blivit högsta punkten. Vad hände med den förtrollande dansen?

Två jag verkligen gillar är Carl Hester och Charlotte Djujardin som jag verkligen hoppas lever som de lär. De har mjuka, följsamma sitsar, respekt och ödmjukhet för hästen. De visar gång på gång att det är rätt väg att ta, det kanske tar lite längre men hästen håller längre, hästen fortsätter att leverera och älska sitt jobb. Där har vi två dansande ekipage!

Jag hatar kommentarer som "de rider i världseliten de vet vad de gör" Tyvärr har det visat sig flera gånger att ryttare i eliten inte alls hör hemma där men de har gjort sig ett namn och på så viss kan de fortsätta. Det är hemskt, de ska vara våra förebilder och så tar de sig friheten att våldta hästen, bryta ner den bit för bit.

En häst som måste ridas med rollkur hör inte hemma på den nivån som den är på, det måste man väl själv inse eller?!? Det kan vara så enkelt att hästen behöver lite mer tid för att kunna prestera på den nivån men det kan också vara så att hästen inte kan prestera på den nivån även om kvalitéen finns där. Där konsten tar slut tar våldet vid!Det finns så många dolda våldtäkter till häst. Hästarna är individer men en för hårt inspänd nosgrimma, piskrapp, sporrar som konstant tryckt in i magen är inte okej. Jag kan erkänna att jag många gånger velat lägga av med hästar tillföljd av sånt här men samtidigt kan jag inte lägga av och låta dem fortsätta, jag vill visa folk att allt går bara men låter det ta tid, det finns inga genvägar!

Om han kan rida såhär när folk ser tänk då hur kan kan göra hemma, själv när ingen ser. Sen undrar jag hur folk kan kolla på utan att säga ett knyst, är det nöjda med att vara medbrottslingar?

Mer bilder på EG hittar ni här

Gillar

Kommentarer

Hästis
,
Helt rätt. Håller med till 100%
Ellinor
,
Tycker det är oerhört smaklöst att använda "våldta" i sammanhanget, snacka om att förminska våldtäktsoffer. Att det skrivits lite om detta är förmodligen för att alla vet att Sjef Jansen har ett stort finger med i spelet vad gäller Hollands träning, och länge har haft. Det är intet nytt. Att rollkur sedan är något som uppnås med våld - absolut inte. Anledningen till att hästarna öht kan gå så som Undercover på bilderna är för att de är så vansinnigt lösgjorda och mjuka i kroppen. Det handlar inte om några bryska tygeltag, det är snarare en extrem form av elasticitet. Jag ser inga sporrar i magen, ingen pisk i röven och tom en eftergiven tygel på flera av bilderna. Sedan huruvida det är sunt för dem låter jag vara osagt, jag hoppas det kommer mer forskning på den punkten. Men intressant är det ju att dressyrhästarnas dressyrhäst - Totilas, briljerade när han reds enligt den holländska skolan. Vid ryttarbytet uteblev framgångarna så till den milda grad att även tyskarna anlitade SJ, varpå hingsten levererade bättre, men han uppnådde aldrig samma stjärnstatus igen. Varför fungerar det?
Hjo
,
Fast de VÅLDTAR ju inte hästarna hahahah
Jenny
,
Super bra skrivet, tycker dock att "våldta" är väldigt fel ordval. Annars har du verkligen så himla rätt!!
Josäfin,
Så bra inlägg! Har ett liknade inlägg i utkastet som snart kommer upp om samma ämne, detta måste skrivas om!
jossanamigo.blogg.se
Lollee,