Postad i: Ur mitt perspektiv

När det extrema blir vardag

Jag kan inte tänka mig att någon har missat Axelinas inlägg på instagram angående barrering. Om någon har missat det så finns det klicka här.


Jag måste erkänna att jag blir lite trött på diskussionerna som blir kling ett sånt här ämne eller inte ämnet i sig utan reaktionerna. Det spelar ingen roll om det är barrering, roll kur, diverse hjälptyglar. Om det råkar vara en större ridsportsprofil som används som skräckexempel så verkar det inte gå att se förbi personen och bara se verket utan man ska försvara ryttaren för "alla andra är bara avundsjuk", "x tillhör eliten/tävlar på hög nivå och kan mer än alla andra skogsmulleryttare". Nej, alla är inte avundsjuka och nej, bara för att man är en skogsmulleryttare så betyder inte det att man är okunnig. Och nej, man kan inte alltid, inte ens när tävlar i de höga klasserna.

Det vi kan börja med är att det är två bilder på två olika ryttaren, inga namn nämns och bilderna är så in zoomade på bakpariet att det inte går att lista ut vem eller vilka det är som rider. Vem det är är kanske inte heller det viktigaste utan fokuset ligger på hästarnas välbefinnande. Tyvärr blir det ett jävla liv om man, i hästvärlden, råkar påpeka något uppenbart men någon i denna ankdamm måste ta bladet ur munnen och kritisera hästhållningen och allt runt om kring. Alla hästar har sin människa så hur man än gör så kommer någon att beröras.

Sen att säga "fy på er, som kritiserar och rar ner andra kvinnor! Hästsporten ska hålla ihop och lyfta varandra och inte skuldbelägga" Lägg ner den härskartekningen för att skifta fokus från något som är fel till något helt annat. Det är ett dåligt sätt att ta emot kritik och att föreställa sig att bara för att man är en kvinna så ska man inte hållas ansvarig för något. I detta fallet är det dessutom skitsamma om det är en man, kvinna eller icke-binär utan allt handlar om hästens välbefinnande.

Just när det kommer till denna hästen så finns det klipp där den hoppar som vilken häst eller kanske till och med lite sämre hoppteknik än önskat. Nu helt plötsligt så överhoppar hästen rejält. Nu säger jag inte att nuvarande ryttare har gjort något, det tror jag verkligen inte med tanke på att hon la upp ett klipp där hästen löshoppas och skrev "om ni kollar på video nummer 2 så är det videon jag köpte Hästen på. Jag trodde aldrig att jag någonsin att jag skulle sitta på en häst som hoppar såhär"

Det är detta som är problemet, många ryttare lider av totalt okunskap. Vem som helst inom hästvärlden och säkert en och annan som aldrig bar satt sin fot här kan se att den hopptekniken inte är naturlig eller ergonomisk. Tyvärr är det en och annan som bara ser en flashig hoppteknik eller så tycker man inte att det är en sån big deal att ge pengar till en människa en människa som barrerar sina hästar för att kunna ta mer betalt-jag menar, vem vill inte ha en häst som hoppar en meter över hindret med bakbenen...?

Gillar

Kommentarer