Postad i: Ur mitt perspektiv

"Om du kan vinna en argumentation med ett sto kan du vinna vilken argumentation som helst"

Jag tror vi alla någon gång har läst liknade citat.

Jag blir lika illa till mods varje gång jag läser liknande citat. Vad vinner man? Om människan vinner så betyder det att hästen förlorar, förlorar vad? Rätten till en åsikt? Varför ska man vinna över hästen?

Jag förstår att det är skrivet med glimten i ögat men samtidigt är det många som tycker att ryttaren alltid ska vinna över hästen, att man ska visa vem som bestämmer. Det måste vara något av det första man får höra när man kliver in i ett stall och det är så många fostras. Jag har själv haft det tänket, precis som jag tyckte att spö, kedjegrimskaft, hjälptglar hörde till den dagliga utrustningen

Varje dag låter jag hästarna vara med och bestämma, även om det bara gäller en sån liten sak vilken ordning de ska gå in på kvällen. När vi rider så är de med och bestämmer vilken väg, vilken gångart och vilket tempo vi ska ta. Om vi skulle hamna i en diskussion så kompromissar vi, jag hoppar av och tillsammans, sida vid sida, tar vi oss förbi det farliga. Vi kanske stannar och tittar lite för att nästa gång kunna rida förbi utan problem. Ibland behöver hästen oss på marken, som en trygghet att luta sig mot när deras instinkt säger "spring för livet"


Mitt mål är att om vi hamnar i en argumentation så ska vi komma ut som vinnare tillsammans istället för en förlorare och en vinnare. Det enda som jag vill vinna av min häst är respekt och tillit, då krävs det också att jag ger det tillbaka till hästen. Allt handlar om att förstå varandra, att vinna tillit, respekt och en evig vänskap.


Vi måste lära oss att mötas utan att någon tar plats på den andres bekostnad. Det handlar inte om att vinna- för om du vinner så betyder det att den andre förlorar, varför skulle vi vilja att vår vän förlorar?

Gillar

Kommentarer