Postad i: Ur mitt perspektiv

Onsdagstankar

För ett tag sedan så var det en ekonomnisse och pratade om just ekonomi hos morgonpasset i P3. Han berättade då att några nissarna på wall of wall street varnade för en kommande finanskris i början av 2000-talet, ingen lyssnade och 2007 slog krisen till i USA och sedan även här i Sverige. Jag minns de åren, många bekanta blev av med sina jobb och fick kämpa för att få det att gå runt ekonomiskt.

Nu, 10 år senare så varnar samma nissar på wall of wall street för en ny finanskris och det skrämmer skiten ur mig. Under förra finanskrisen så gick jag i skolan och behövde inte bry mig så mycket om krisen, jag hade inga större utgifter förutom en häst och fick mitt barnbidrag ändå, trots krisen men nu har jag 4 hästar, några katter och en hund som ska ha sin mat, veterinärvård, försäkring oavsett om jag är arbetslös eller jobbar. Djuren kommer kosta lika mycket oavsett om jag är arbetslös eller har arbete, punkt. Så det skrämmer mig att vi eventuellt är på väg mot en ny finanskris.

Jag älskar pengar, jag älskar att sitta och göra excel-dokument med sparmål, budget med mera. Jag sitter ofta och tänker på hur mycket jag ska spara, vad jag ska ha för sparmål, hur jag ska spara, hur många sparkonton Man blir ta mig fan gråhårig när man tänker på det, haha!

Jag tror att jag har kommit på hur jag vill ha det ekonomiskt. Mitt mål är att ha en årsinkomst (brutto) på olika sparkonton. För att komma dit så är mitt mål första delmål att ha tre månadslöner, mål två är 4 månadslöner, mål tre är 5 månadslöner, varje mål är en ny månadslön. Ju fler månadslöner jag har sparat ju fler månader klarar jag av en finanskris om jag förlorar jobbet, en månadslön är en månad som arbetslös.
Utöver detta sparande så ska jag även ha en liten buffert på 30 000 för oförutsatta kostnader i och med alla djuren och bilen. Jag har även ett litet sparkonto för en insats till ett framtida husköp. Små bäckar blir tills en stor å.

Jag tycker att det är viktigt att ha sparade pengar för framtiden olika oförutsatta kostnader som kommer att komma, för eller senare kommer de att komma. För mig är det inte viktigt att spara stora summor, varje krona räknas.

Hur tänker ni kring sparande?

Gillar

Kommentarer